Ouders zijn mondig, kritisch en veeleisend. En volop in het nieuws. Schoolleiders, leerkrachten en docenten vinden herkenning en begrip bij elkaar wanneer zij ervaringen uitwisselen over de ouders van nu. Wie denkt dat dit alleen in de Randstad speelt, heeft het mis. Ook op een kleine dorpsschool waar wij trainen, praat de directeur inmiddels met de advocaat van de ouders van het kind, in plaats van ‘gewoon’ met de ouders.
We spreken regelmatig met opleiders. Oudercommunicatie is geen onderwerp op PABO opleidingen. Voor de komende generatie studenten liggen daar kansen, maar wie nu in zijn laatste jaar zit of de afgelopen 20 jaar zijn diploma heeft gehaald, moet roeien met de riemen die hij(zij) heeft.
We delen graag deze tips met je: hoe ga je om met mondige, kritische en veeleisende ouders. Doe er je voordeel mee!
TIPS voor het omgaan met lastige ouders
1. Zorg goed voor jezelf
Een goed gesprek begint bij jezelf. Registreer hoe je erbij zit, hoe je voelt. Wat heb je nodig om dit gesprek goed in te gaan? Regel het!
Irritatie? Onzekerheid? Geef het ruimte, niemand verwacht van jou dat je lastige gesprekken vanuit volledige ontspanning kunt voeren, behalve jijzelf. Wordt je in het gesprek overvallen door onzekerheid of ergernis? Gun jezelf een time-out. Zelfzorg gaat over jezelf kennen en weten dat het niet de situatie is die je van slag maakt, maar dat jouw gedachten over de situatie die je van slag maken. Dit kun je leren!
2. Bereid voor
Voorbereiding gaat niet alleen over inhoud – natuurlijk ken jij de ins en outs van je leerling. In een goede voorbereiding bepaal je je doel: wat wil jíj met dit gesprek bereiken.
Voorbereiding kost tijd, en natuurlijk: je hebt het druk. Maar weet: een slecht voorbereid gesprek levert veel herstelwerk achteraf op. Dus ook hier: “een goede voorbereiding is het halve werk” -écht. Voer je het gesprek samen, dan bereid je ook samen voor.
3. Ondertitel
Vind je het zelf ook lastig het slechte nieuws te brengen? Vraag je je af waarom moeder het woord voert en vader zo stil is? Zie een wenkbrauw omhoog gaan wanneer je iets zegt? Weet je het even niet meer? Zet je ondertiteling aan! Benoem wat je ziet of wat er met jou gebeurt. Natuurlijk is “zó – u bent boos hè” geen lekkere binnenkomer. Ondertitel op een effectieve manier zodat je een brug in plaats van een krater slaat – lijkt het je lastig, vraag om hulp!
4. Deel de klap uit
Niet letterlijk, natuurlijk. We zien dat bij slecht nieuws mensen heel hard gaan werken om het nieuws mooi te verpakken. Maar slecht nieuws, is slecht nieuws. Zet je ondertiteling aan en deel de klap uit: breng de boodschap. Gun jezelf en de ander een adempauze en heel belangrijk: vang daarna de ouder(s) op. Geef ruimte aan emotie en weet dat die niet gericht is op jou maar op de boodschap die je brengt. Beloof uit medeleven of angst geen dingen die je niet waar kunt maken, draai je boodschap niet terug. Adem in en adem uit en maak een afspraak voor een vervolggesprek. Hou het kort.
We zijn benieuwd – welke ervaring heb jij en welke tip zou jij willen delen?
André en Esther zijn deskundig in het trainen van leerkrachten en docenten in de communicatie met mondige ouders en het omgaan met lastig gedrag. Hun aanpak is praktisch en gericht op leren door te doen. Daarom trainen zij in kleine groepen met twee trainers.
Geef een reactie