Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over de trainingen van PCML

Wij krijgen vaak vragen over coaching, training en de trajecten die wij aanbied bij PCML. De antwoorden proberen wij zoveel mogelijk op deze pagina te beantwoorden.

Trainen in coronatijd, kan dat en hoe gaat dat?

We gaan voortdurend mee in de laatste ontwikkelingen en spelregels rondom COVID-19 en laten ons hierin ook adviseren door de brancheorganisatie. Wanneer we trainen op locatie, houden we ons uiteraard aan de RIVM richtlijnen. Wanneer de regels veranderen, kunnen wij waar nodig snel omschakelen van trainen op locatie naar online trainen zodat niemand hoeft stil te staan in zijn of haar ontwikkeling.

Krijg ik een certificaat of diploma na het volgen van een training of workshop?

Jazeker! Wanneer je deelneemt aan een training en SKJ punten ontvangt, ontvang je van ons een certificaat. Dat geldt ook voor iedereen die bij ons de training ‘Effectieve Oudergesprekken’ of de training ‘Waarderend in Gesprek’ volgt. Voor deelname aan korte (online) workshops ontvang je normaal gesproken van ons geen certificaat.  

Ik wil als enige van mijn team een training bij jullie volgen, wat kunnen jullie voor mij betekenen?

We raden je aan om je wens voor te leggen aan de academie en om te kijken of er op andere locaties collega’s zijn met wie je een groep kunt vormen en zo online of op locatie een workshop of training kunt volgen. Lukt dit niet? Dan kunnen we je ook een individueel maatwerktraject aanbieden. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen, dan bespreken we jouw leerwens en doen we je een voorstel.

Ik heb al eerder iets met communicatieve vaardigheden gedaan, leer ik bij jullie nog wel iets nieuws?

De groepen die we trainen zijn altijd gevarieerd qua samenstelling. Meer of minder ervaren mensen en zowel mensen die korter of juist al langer aan het werk. Juist die mix maakt het voor iedereen aantrekkelijk om deel te nemen en iedereen leert er iets van. Soms leer je nieuwe dingen, soms groeit je zelfvertrouwen omdat je tijdens de training ‘de puntjes op de i’ hebt gezet en nu nog sterker bent in het voeren van (lastige) gesprekken.

Het lijkt wel alsof alle ouders als ‘lastig’ worden bestempeld, zo ervaar ik dat helemaal niet. Hoe ervaren jullie dit?

Gelukkig, wij ervaren dit ook niet! We merken wel een verandering in de wijze waarop ouders zich opstellen richting school (en andere beroepsgroepen). Ouders weten goed wat ze willen, zijn mondig en nemen jouw professionaliteit niet zomaar aan. Dat vraagt om sterke gespreksvaardigheden en daar helpen we je graag bij. Juist omdat het samenwerken met ouders zo belangrijk is; wanneer je werkt met kinderen, werk je dus ook met de ouders. Omdat het in ieders voordeel is dat de samenwerking tussen de onderwijsprofessional, de ouder en de leerling zo optimaal mogelijk verloopt coachen wij jou daar graag in.

Hebben jullie ook een online aanbod?

Zeker, dat hebben wij! We hebben ons in 2020 verdiept in hoe wij een online training kunnen aanbieden op zo’n manier dat het de training op locatie met de daarbij horende interactie, variatie en rendement zo goed als mogelijk benadert. En dat lukt! Een deel van ons aanbod is daarom  nu structureel online beschikbaar en te volgen als korte workshops of training van een dag(deel).

Ik wil met mijn team aan de slag en weet goed wat er nodig is, kunnen jullie daar een programma voor maken?

Wat fijn dat je dat je weet wat er nodig is! We houden altijd een intake met de opdrachtgever of een afvaardiging van het team, zodat wij jullie wensen kunnen bespreken. Wij kunnen dan een programma maken dat van toegevoegde waarde is voor jouw team. Soms combineren we onderdelen uit bestaande programma’s, soms voegen we nieuwe elementen toe en soms ligt de focus bijvoorbeeld minder op oudergesprekken en meer op de samenwerking binnen het team. Net wat aansluit op jullie wensen.

Wij willen de ouderbetrokkenheid vergroten, is dat onderdeel van jullie programma?

Het vormgeven van ouderbetrokkenheid is niet onze specialiteit. Wij werken wel ondersteunend aan het vergroten van ouderbetrokkenheid. Wanneer er bijvoorbeeld een plan is opgesteld met daarin verschillende contactmomenten, dan kunnen het team op de daarbij behorende vaardigheden trainen. 

In welke regio’s werken jullie?

Wij zijn gevestigd in Noord-Holland, maar werken door heel Nederland. Natuurlijk moet de reistijd en duur van de opdracht wel in verhouding tot elkaar staan, maar daar komen we eigenlijk altijd uit. En we hebben natuurlijk ook een online aanbod, waardoor we online trainen en op locatie trainen kunnen combineren.

Wat kost een training bij jullie?

Dat hangt een beetje af van de opdracht. We hanteren een tarief per dag(deel) en voor maatwerkopdrachten hebben wij een uurtarief. Wil je daar meer over weten? Dan maken we graag een belafspraak. Je ontvangt van ons altijd een voorstel waarin de investering en het programma helder staan beschreven. Omdat wij CRKBO erkend zijn, is ons aanbod vrijgesteld van BTW.

Ik zie de training die ik zoek er niet tussen staan, wat is er mogelijk?

Geen probleem! Vertel ons wat je zoekt en wij vertellen je eerlijk of wij dat kunnen bieden. We hebben een rijk netwerk aan goede trainers. Kunnen wij zelf geen invulling geven aan jouw vraag? Dan kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een collega die dat wel kan.

Voor welke doelgroep is jullie trainingsaanbod geschikt?

Wij werken voor en met professionals uit het onderwijs, de jeugdzorg en het sociaal domein. Soms trainen we met een heel team van een organisatie en nemen alle medewerkers deel aan de training; van conciërge tot schoolleider. Soms werken we alleen met een specifieke doelgroep – bijvoorbeeld starters, zij-instromers of managers.

Iedere doelgroep heeft specifieke aandachtspunten of kenmerken die wij in de voorbereiding uitvragen en vervolgens verwerken in het programma.

Als ik na afloop nog een vraag heb, mag ik die dan nog stellen?

Graag! Voor alle deelnemers geldt: je ontvangt van ons ‘nazorg’. Dat betekent dat wanneer jij een vraag hebt of een situatie wilt voorleggen,  dat je altijd contact met ons op mag nemen. We zijn bereikbaar via e-mail, telefoon en zelfs via beeldbellen als je dit prettiger vindt. Wij denken graag met je mee! We vinden het altijd leuk als oud-deelnemers van de mogelijkheid gebruik maken, dit betekent dat het onderwerp van de training nog steeds actueel is! Wanneer je vraag heel uitgebreid is of wanneer je ons wekelijks een situatie voorlegt, komen we in overleg tot een passende afspraak. 

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stuur ons dan een bericht met je vraag en wij zullen deze zo snel mogelijk persoonlijk aan je beantwoorden.

Onze trainingsprogramma's

training-effectieve-oudergesprekken-2

Effectieve Oudergesprekken

een praktische vaardigheidstraining voor onderwijzend- en onderwijsondersteunend personeel die in hun werk regelmatig lastig gedrag van ouders ontmoeten

groepstraining-waarderend-in-gesprek-2

Waarderend in Gesprek

Een verdiepende praktijkgerichte training voor professionals werkzaam in het onderwijs die vanuit verbinding en vanuit ontwikkelbenadering het maximale willen halen uit de samenwerking met ouders, collega’s en leerlingen.

workshop-agressie-preventie-in-het-onderwijs

Agressie preventie

Voordat een gesprek escaleert, heb je als professional best veel mogelijkheden om het tij te keren. Alles valt of staat bij een effectieve aanpak en de mate waarin je in staat bent te herkennen wat er op je af komt.

training-starters-in-het-onderwijs-2

Starters in het onderwijs

een praktische vaardigheidstraining voor onderwijzend- en onderwijsondersteunend personeel die net zijn gestart in het onderwijs

training-werken-als-team-2

Samenwerken aan een sterk team

Waar mensen samenwerken, ontstaat ‘gedoe’ een intensief traject waarin we samen aan de slag gaan met achterstallig onderhoud, maar veel vaker is het een APK voor je team

Laat oudergesprekken voor je werken!

Wij komen graag vrijblijvend met je in contact. We willen weten wat jou en jouw team bezighoudt, wat de training jullie moet opleveren en vervolgens vertellen wij op welke manier we van toegevoegde waarde zijn.

PCML Laat oudergesprekken voor je werken

Laat oudergesprekken voor je werken door jezelf en jouw team sterker te maken in het voeren van deze gesprekken.

 

Nieuwsgierig naar ons?
Hier leer je ons beter kennen maar liever maken we een afspraak met je om face to face of online kennis te maken en te kijken hoe wij van toegevoegde waarde voor jou of jouw team kunnen zijn. Tot snel bij PCML