Inspiratie & Tips
Nieuws & Downloads

Altijd als eerste onze tips ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Praktijkvoorbeeld

Spanningen op de werkvloer?!

We spraken laatst een leidinggevende die aangaf dat wat zij aan gedrag in de samenleving ziet, zij ook in haar team terugziet. Zij maakt zich zorgen en we gingen erover in gesprek.

spanningen-op-de-werkvloer
slecht-nieuwes-brengen-hoe-doe-je-dat
3 tips

Slecht nieuws brengen, hoe doe je dat?

Wat als je een ander iets moet vertellen waar diegene mogelijk níet op zit te wachten?!

Stel je het dan nog even uit…of ga je erop af?

Praktijkvoorbeeld

“Liefde en grenzen maken van kinderen mooie mensen"

zei een deelneemster tijdens een training – en ze heeft gelijk! Het geldt overigens niet alleen voor kinderen, ook voor ‘grote mensen’.

Ook wij worden in gesprekken die we voeren, verrast door mensen die over onze grenzen heen gaan. Wij nemen je graag mee in een praktijkvoorbeeld.

liefde-en-grenzen-maken-van-kinderen-mooie-mensen
kijkje-in-onze-keuken
Neem een

Kijkje in onze keuken

Wij houden van ons werk: steeds weer andere mensen, andere organisaties en een ander type training en andere locaties. Geen week is hetzelfde en dat maakt ons enthousiast!

Deze maand nemen je mee in de opdrachten van de afgelopen periode.

Inzichtsartikel

Boze ouder in de school – wat nu?!

Voor ons is het antwoord op de vraag ‘Wat nu?!” afhankelijk van hoe deze boosheid eruit ziet. Of eigenlijk: wat de bron is. We leggen je het graag uit in dit artikel.

boze-ouder-op-school
omgaan-met-gedoe
Tips

“Deze moeder is pittig. Ik denk, ik geef het je maar even mee.”

“Weet waar je aan begint: je collega had binnen no-time een klacht aan haar broek en ook op school worden ze gék van alle mailtjes en telefoontjes….”

Bij de overdracht over deze jongere, kwam deze informatie mee. Een hele logische primaire reactie die daarop volgt: inlezen, voorbereiden en meer dan anders zorgen dat ik mijn werk ‘volgens de regeltjes’ uitvoer.

Hoe reageer jij, wanneer je ‘gedoe’ verwacht? Hoe wij er mee omgaan lees je in dit artikel.

Inzichtsartikel

Gelijk hebben en gelijk krijgen

Wie heeft er gelijk? De leerkracht of de ouder?

gelijk-hebben-gelijk-krijgen
veiligheid-in-teams
Tips

Veiligheid in teams...

Het gevoel van veiligheid kan onder druk komen te staan door gedrag van leerlingen, ouders of collega’s. Wij geloven er in, dat niemand de dag start met de intentie een ander het leven zuur te maken. Ondanks dat, kan het wel gebeuren dat het gevoel van veiligheid onder druk komt te staan door gedrag van anderen.


Er is niet één recept voor een veilig klimaat. Natuurlijk vallen ons wel dingen op wanneer we werken met teams, en welke situaties van invloed zijn op het gevoel van veiligheid.

Tips

Het schooljaar is gestart

Op naar de eerste oudergesprekken!

4-tips-voor-oudergesprekken
4-tips-voor-goede-start
Tips

Samenwerken met ouders? Tips voor een goede start!

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en je wilt graag deze weken een positieve toon zetten waar je de rest van het schooljaar je voordeel mee kunt doen. In de klas, met collega’s en…met ouders!

Wat kun je doen om ook in het contact met ouders vriendelijk én duidelijk een positieve toon te zetten? We geven je een paar tips!

Tips

Ook wij blijven leren!

De vier lessen die wij dit schooljaar leerden, delen we graag met je. Doe er je voordeel mee!

PCML-70-Cropped
pcml
Tips

Vriendelijk duidelijk reageren op grensoverschrijdend gedrag

Op steeds meer plekken zien we een toename van grensoverschrijdend gedrag: mensen die hun gedrag bewust inzetten om hun doel te realiseren. Soms heel overduidelijk, soms heel subtiel gebracht. Door de ontvanger vaak ervaren als manipulatief, dwingend of eisend gedrag. Het brengt je uit balans, maakt je onzeker of triggert jouw eigen irritatie of frustratie. Hoe er effectief op te reageren? We delen onze aanpak graag met je!

Tips

Met jouw team werken aan onderlinge communicatie en samenwerking

Soms is de werkdruk gewoon hoog, stormde het in je klas nog harder dan buiten of is voor jou de balans tussen werk en privé even zoek.

En voor je het weet reageer je kort-door-de-bocht op een collega die vraagt ‘of jij misschien even die taak op je kunt nemen’ of hoor je jezelf een grap met een stevige ondertoon maken richting die collega die altijd nét te laat binnenkomt.

TIPS die de onderlinge communicatie en samenwerking ten goede komen lees je in deze download.

4-tips-voor-goede-samenwerking
interview-hoe-krijg-ik-mijn-groepen-vol
Interview

Hoe krijg ik mijn groepen vol?

Een academie met prachtig gevarieerd aanbod en toch met regelmaat een training moeten annuleren omdat zich te weinig deelnemers aanmelden. Terwijl je weet dat het onderwerp zó relevant is. Het kan ook anders!

PCML verzorgt voor het derde jaar op rij de training ‘effectieve oudercommunicatie’ voor de starters bij SKO West-Friesland - de groepen zitten altijd vol.

En dat maakt ons nieuwsgierig – hoe doen ze dat bij SKO West-Friesland? Wat is het succes?

Wij gingen in gesprek met Sjef Langedijk, schoolopleider bij SKO West-Friesland. En één ding valt direct op: zijn aanstekelijke enthousiasme!

Artikel

DUO - Rapportage Sociale veiligheid van leerkrachten PO

Over de sociale veiligheid van leerkrachten is echter veel minder bekend dan over de sociale veiligheid van leerlingen. Dit terwijl een school, net als veel andere werkplekken, een plek kan zijn waar sprake is van ongewenst gedrag en sociale onveiligheid. Om deze reden heeft DUO Onderwijsonderzoek & Advies in juni 2022 een kwantitatief onderzoek verricht onder leerkrachten in het primair onderwijs om landelijk te inventariseren hoe het is gesteld met hun sociale veiligheid op school. In deze rapportage lees je de resultaten van het onderzoek

duo-rapportage-sociale-veiligheid-van-leerkrachten-po
5-succesfactoren-van-online-oudergesprekken
Inzichtartikel

5 succesfactoren voor effectieve videogesprekken met ouders

Sinds COVID-19 maken we meer gebruik van Zoom, Teams en WhatsApp video om gesprekken te voeren. Oudergesprekken via video? Het kan zeker! Effectief online in gesprek – we hebben 5 tips voor je! 

Whitepaper

6 tips voor effectieve oudercommunicatie

We schreven deze whitepaper over effectieve oudercommunicatie in Coronatijd; we zagen hoe alle ontwikkelingen zijn weerslag had op gesprekken en samenwerking met ouders. Maar ook nu nog steeds heel relevant! 6 tips voor effectieve oudercommunicatie lees je hier.

6-tips-voor-effectieve-oudergesprekken

Boekentips

boek-superschool

SUPERSCHOOL

het succesverhaal van
een bevlogen schooldirecteur

boek-socrates-op-sneakers

Socrates op sneakers

Filosofische gids voor
het stellen van goede vragen

boek-korte-lontjes

Korte lontjes!

99 tips voor het omgaan
met jongeren in de klas

boek-rake-vragen

Rake vragen

Breng beweging in
situaties die vastzitten

PCML Laat oudergesprekken voor je werken

Door jezelf en jouw team sterker te maken in het voeren van deze gesprekken. Wij komen graag vrijblijvend met je in contact. We willen weten wat jou en jouw team bezighoudt, wat de training jullie moet opleveren en vervolgens vertellen wij op welke manier we van toegevoegde waarde zijn.

 

Nieuwsgierig naar ons?
Hier leer je ons beter kennen maar liever maken we een afspraak met je om face to face of online kennis te maken en te kijken hoe wij van toegevoegde waarde voor jou of jouw team kunnen zijn. Tot snel bij PCML